
 
SANCHEZ, Erlina C.
Re: Adoption; Maternity Leave
x----------------------------------------x
 

 
RESOLUTION NO. 02-0194

 
 
          Erlina  Sanchez,  Department  Head,  Office  of  the  City  Human  Resource Management Office, City of
Zamboanga, in a letter addressed to the Civil Service Commission Regional Office (CSCRO) No. IX,
Zamboanga City, requests opinion on whether an adoptive parent is entitled to maternity benefits. Said letter
has been forwarded to the Commission Proper for appropriate action.
 
          Pertinent portions of the letter of Sanchez state, as follows:
 
 

          “The undersigned, single and holding a permanent appointment in the City Government
of Zamboanga, as City Human Resource Management Officer, wish to inform your good office
that sometime in January 1996 I took custody of a baby girl barely 3 days old, a few days
after she was delivered and eventually officially adopted her on March 11, 1999 per grant of a
Special Proclamation No. 399 (4457) which this petitioner filed on November 5, 1998.
 
          “Under  Sec.  34  of  R.A.  8552  (Domestic  Act  of  1998)  re: Maternity Leave Benefits,
which stipulates:
 
          “That adoptive parents shall with respect to the adopted child, enjoy all the benefits to



which  biological  parents  are  entitled.  Maternity  and  Paternity  and  other  benefits given to
biological parents upon the birth of a child shall be enjoyed if the adoptee is below seven (7)
years  of  age  as  of  the  date  the  child  is  placed  with  the  adopted  parents  through  the Pre-
Adoptive Placement Authority issued by the department.
 
 
 
 
 
          “However,  Civil  Service  Commission  Memorandum  Circular  No.  41,  series  of 1998
does not categorically mention the grant of Maternity Leave Benefits to single adoptive parent.
 
          “In view thereof, may I therefore, respectfully seek your opinion as to whether or not I
am entitled to this Maternity Leave Benefits as embodied under Sec. 34 of R.A. 8552.”

 
 
          Records  show  that  Sanchez  sent  a  letter  to  the  CSCRO  No.  IX  seeking  opinion  on whether she is
entitled to maternity leave benefits as embodied in Section 34 of Republic Act No. 8552. The CSCRO No. IX
made a comment regarding the issue and forwarded the same with the letter of Sanchez, to the Commission
Proper for further evaluation in as much as the issue being raised is one of first impression.
 
          In its comment on the issue, the CSCRO No. IX states, as follows:

 
 
          “Apparently, the spirit behind such provision is to allow the adopted child and adoptive
parent to develop a bonding. In this case, however, the need to develop that bonding no longer
appears necessary as the adopted child has been with the adoptive parent since 1996.
 



          “Moreover, looking closely into the provisions of the law and reconciling Sec. 34 of the
IRR with Sec. 12 of RA 8552 reveals that the privilege granted to adoptive parents ensues only
when a pre-adoption placement authority has been issued where the parties are expected to
adjust psychologically and emotionally to each other and establish a bonding relationship.
 
          “In  the  instant  case,  however,  the  order  of  adoption  has  long  been issued, thus, the
purpose of the law may no longer apply.”

 
 
          Applicable  to  the  issue  is  CSC  Resolution  No.  00-0765  dated  March 24, 2000  which  states, as
follows:
 

 
          “On the basis of the aforementioned Section 34 of the Implementing  Rules and
Regulations  (IRR)  of  Republic  Act  No.  8552,  the  grant  of  maternity  benefits to a female
adoptive parent may be allowed even without categorical mention of the same in CSC
Memorandum  Circular  No.  41,  s.  1998.  The  provision  in  the  abovestated  IRR  which was
issued pursuant to the following provisions of law, is sufficient, to wit:

 
          ‘Section 24. Implementing Rules and Regulations. --- Within six (6)
months from the promulgation of this Act, the Department [referring to DSWD],
with the Council for the Welfare of Children, the Office of the Civil Registry, the
Department of Justice, Office of the Solicitor General, and two (2) private
individuals  representing  child-placing  and  child-caring  agencies  shall formulate
the necessary guidelines to make the provisions of this Act operative.’
 

          “Under the rules on administrative law, rules and regulations issued by administrative
authorities pursuant to the powers delegated to them have the force and effect of law. They



are binding on all persons subject to them and the courts will take judicial notice of them.
 
          “The  Commission  takes  cognizance  of  the  need  of  the adopted child and adoptive
mother to develop a bonding similar to that between the biological child and his mother.
This opportunity can best be offered by the maternity leave benefit provided by the IRR.
 
          “Considering that proposed adoptive parent Tan has been granted Pre-Adoption
Placement Authority effective March, 1999 and the person to be adopted is below seven (7)
years  of  age,  the  Commission  is  of  the  opinion  that  Tan  is  entitled  to  enjoy  the maternity
benefits granted under Section 34 of the Implementing Rules and Regulations issued pursuant
to Republic Act No. 8552.” (Emphasis supplied)

         

The Commission notes that Sanchez has been in custody of the child since 1996 and officially adopted
the child on March 11, 1999. Strictly applying the provisions of Section 34, IRR of R.A. 8552, in relation to
Section 12 of R.A. 8552, it appears that the purpose for the grant of maternity leave to adoptive parents is to
enable the child and the adoptive parent to adjust psychologically and emotionally to each other and establish
a bonding relationship before the grant of the petition for adoption. Specifically, Section 12 of R.A. 8552
provides, as follows:

 

          “SEC. 12. Supervised Trial Custody. – No petition for adoption shall be finally granted
until the adopter(s) has been given by the court a supervised trial custody period for at least
six (months) within which the parties are expected to adjust psychologically and emotionally
to  each  other  and  establish  a  bonding  relationship.  During  said period, temporary parental
authority shall be vested in the adopter(s).”



         

Adoption is defined as the process of making a child, whether related or not to the adopter, possess in

general  the  rights  accorded  to  a  legitimate child. [1]  The  philosophy  behind  adoption  statutes  is  to
promote the welfare of the child and every reasonable intendment should be sustained to promote
that objective. Moreover, the rules on leave, being a social legislation, should be construed liberally in order
to accomplish its intended purpose.

          The  requisite  for  the  grant  of  maternity  benefits  to  an  adoptive  parent,  that is, the adoptee is below
seven (7) years of age as of the date the child is placed with the adopted parents through the Pre-Adoptive
Placement Authority, is satisfied in the case of Sanchez and her adopted child. Computing from the records
at hand, it appears that the child was only three (3) years old when the adoption was granted in 1999 and
about five (5) years old today. Thus, before the child was officially adopted until the decree of adoption was
granted and up to this day, the child is below seven years of age. However, there is no record that Sanchez
availed of maternity leave during the pre-adoption of the child.

          There is a reason why the law provided for maternity benefits to an adoptive parent of a child below
seven (7) years old. The age of a child from one (1) to seven (7) years are crucial and tender years and it is
at  this  time  when  he/she  requires  most  attention  and  guidance.  As  stated,  the  rules  on  leave should be
interpreted  liberally  in  order  to  carry  out  its  intent.  Moreover,  the  philosophy behind adoption statutes is to
promote  the  welfare  of  the  child.  As  previously  recognized  by  the  Commission,  the  intent  for the grant of
maternity  leave  to  an  adoptive  parent  is  to  provide  an  opportunity  for  the  child  and  the adoptive parent to
develop  a  bonding  similar  to  that  between  the  biological  child  and  his/her  parent. The ‘bonding’ between
parent and child is not an instant process but is developed through the time spent together. As the child in this
case is below seven (7) years old, it is not too late to grant the adoptive parent the opportunity (which was not
previously granted) to enhance her bonding with her adopted child. 

 



          WHEREFORE,  premises  considered,  it  is  hereby  ruled  that  Erlina  C.  Sanchez  is  still  entitled  to
maternity  benefits  as  provided  under  Section  34  of  the  IRR  of  Republic  Act No. 8552, in accordance with
CSC Memorandum Circular No. 41, s. 1998.
 
          Quezon City,   February 6, 2002
 
 
 
                                                           
                           (Signed)
                J. WALDEMAR V. VALMORES
                       Commissioner
 
 
 
                             (Signed)
        KARINA CONSTANTINO-DAVID
                       Chairman
 
 
                   (Signed)
          JOSE F. ERESTAIN, JR.
                       Commissioner
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                                                                             (Signed)
                                                              ARIEL G. RONQUILLO
                                                                             Director III
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[1] PARAS, Civil Code of the Philippines, Thirteenth Edition, Volume I, p. 597
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